Return to site

Har du hovedpine og ønsker at slippe af med den?

Professionel Fysiurgisk Massage lindrer og behandler effektivt hovedpine

December 30, 2021

Hvad skyldes hovedpine?

Hovedpine kan stamme fra forskellige muskelspændinger i nakken eller hovedbunden. Smerten begynder typisk i nakken og strækker sig ofte til hen over øjnene.

Måske mærkes det som om den bare trækker sig sammen henover hovedet. Det kan være at du har nedsat mobilitet når du drejer hovedet fra side til side.

Der kan være dage, hvor du går i seng med hovedpine og når du står op igen, er den der desværre stadig. Måske tager du medicin for at forebygge, så du kan klare dagen på jobbet. Måske tager du medicin igen, når hovedpinen tager til. Og når hovedpinen eller migrænen helt overtager styringen, må du igen tage noget smertestillende for bare at kunne holde ud at være til. Måske oplever du også at medicinen ikke længere har den samme effekt, men så er du ikke den eneste.

Spændingshovedpine er den mest hyppige form for hovedpine

Op mod 3/4 af alle danskere vil i løbet af deres liv opleve spændingshovedpine og 1/4 af alle voksne har spændingshovedpine en gang om måneden eller mere. Den er godartet og skyldes ofte forkert arbejdsstilling, dårlig søvn, ensidig belastning eller hvis du er psykisk belastet.

Mange med spændingshovedpine kan fortælle, at hovedpinen udløses af bestemte forhold. Det kan være stressende situationer eller belastning af nakke-skulder-musklerne, f.eks. ved ensidigt arbejde. Andre forklaringer på spændingshovedpine kan være dårligt syn, skævt bid eller slidgigt i rygsøjlen.

I de nævnte situationer spændes musklerne i nakke, skuldre og ansigt. Derved opstår der en overbelastning af musklerne, der opleves som hovedpine. Deraf navnet spændingshovedpine. Det er det samme, der sker, når du starter på hårdt fysisk arbejde eller motion efter længere tids pause. Det giver også smerter i de muskler, du har brugt.

Du kan selv prøve at finde ud af, hvad det er, der udløser din spændingshovedpine. Optræder hovedpinen altid på arbejdspladsen og aldrig når du har ferie, kunne det være din arbejdsstilling, der er forklaringen. Optræder hovedpinen i forbindelse med læsning, bør du få undersøgt dit syn.

Spændingshovedpinen er sædvanligvis en let til middelsvær smerte. Hovedpinen varer fra få timer og helt op til 7 dage. Den opleves som strammende eller pressende i hele hovedet. Tit vil der være ømme punkter i nakken eller ved tindingerne. Der er ingen forværring ved fysisk aktivitet, som f.eks. gang på trapper og heller ingen kvalme og opkastning.

Flere former for spændingshovedpine

Spændingshovedpine kan overordnet set inddeles i tre kategorier. Der er den sporadiske hovedpine, som man højst oplever en gang per måned. Har man hovedpine oftere, er der tale om hyppig episodisk spændingshovedpine. Og endelig er der kronisk hovedpine, hvor man har smerter hver eller hver anden dag.

Det er helt normalt at have hovedpine et par gange om måneden, uden at man behøver bekymre sig. Har man det derimod flere gange om ugen eller nærmest hver dag, kan det være meget generende og reducere livskvaliteten.

Hovedpine kan generelt set opfattes som kroppens advarselssignal om, at man skal gøre noget anderledes.

Man sidder måske for længe ved sin computer i samme stilling eller belaster kroppen uhensigtsmæssigt, og får derfor ømme muskler, der kan give hovedpine. Måske bærer man for meget på sit barn på den samme arm, hver gang man ordner noget med den anden hånd. Hvis man ofte er plaget af hovedpine, er det vigtigt at finde årsagen. Der kan nemlig være mange andre grunde til, at man får hovedpine end ømme muskler.

Andre årsager end ømme muskler

Ikke kun fysiske spændinger kan give hovedpine – det gælder også psykiske spændinger som for eksempel stress. Ofte har vi travlt hele ugen, og når vi så slapper af i weekenden, sker der et fald i stresshormonerne, og det kan udløse hovedpine.

Nogle mennesker får hovedpine af at drikke meget kaffe i hverdagen eller af kaffeabstinenser, når de holder en pause fra kaffen. Det samme gælder, hvis man har et overforbrug af sukker, eller hvis man fra den ene dag til den anden udelukker sukker fra kosten. I det hele taget er svingninger i kroppens miljø typisk årsag til hovedpine.

Svingninger i kroppens miljø sker for eksempel, hvis man spiser for uregelmæssigt eller ikke drikker nok væske. Teenagere får ofte hovedpine, fordi de springer måltider over, og blodsukkeret derfor bliver ustabilt. De glemmer typisk også at drikke væske nok i løbet af dagen, hvilket kan udløse en dehydreringshovedpine.

Svingninger i kroppens miljø sker også når østrogenniveauet falder hos kvinder op til menstruation. Mange kvinder oplever hovedpine i forbindelse med deres menstruation. Også P-piller kan være årsag, ligesom forskellige sygdomme som for eksempel bihulebetændelse. Medicin kan give hovedpine. Det gælder eksempelvis forebyggende medicin mod blodpropper. Søvnmangel og søvnapnø kan også give hovedpine.

Hovedpine fremkaldt af hovedpinemedicin

En til to procent af alle voksne lider af medicinoverforbrugshovedpine, som vil sige, at man har hovedpine mere end 15 dage om måneden i mere end tre måneder, fordi man har et overforbrug af hovedpinemedicin. Der er tale om et overforbrug, når man tager medicin mod sin hovedpine i mere end 10-15 dage hver måned.

Det typiske mønster ved hovedpine fremkaldt af medicinoverforbrug er, at man oplever en gradvis kraftigere og hyppigere hovedpine over uger til måneder, og man vågner med hovedpine eller oplever skift fra migræne til spændingslignende hovedpine inden for samme dag.

Man kalder det medicinoverforbrugshovedpine, fordi man tager hovedpinetabletter så ofte, at medicinen begynder at have modsat effekt og i stedet for at lindre og fjerne hovedpinen, holder tilstanden ved lige eller forværrer den.

De fleste er omkring 30-40 år, når de begynder at få medicinoverforbrugshovedpine, men det ses også i stigende grad hos børn og unge. Ofte har denne form for kronisk hovedpine dog varet i adskillige år, før den opdages.

Skriv hovedpinedagbog og gå til lægen ved hyppig eller kronisk hovedpine

Hvis man er meget plaget af hovedpine og har det adskillige gange om måneden eller stort set hver dag, bør man undersøges af en læge. Det kan også anbefales at man begynder at føre en "hovedpinedagbog". I dagbogen skriver man for eksempel:

  • hvad, man mener, kan have udløst hovedpinen
  • hvor hovedpinen sidder, og hvor kraftig den er
  • om den forværres af fysisk aktivitet
  • om der er ledsagende overfølsomhed for lys og lyde
  • hvilken medicin man tager for hovedpinen.

Hovedpinedagbogen er vigtig for at lægen kan stille den korrekte diagnose, især for at kunne skelne mellem spændingshovedpine og milde migræneanfald og for at kunne udelukke medicinoverforbrugshovedpine.

Lægen vil i løbet af konsultationen trykke på musklerne i nakken, på skuldrene, ved kæben og forskellige steder i ansigtet for at finde ud af, om de er ømme. Mange mennesker er bange for at have en hjernesvulst, og det kan derfor virke beroligende at tale med lægen, der stiller diagnosen. Det vil typisk ikke være nødvendigt med en røntgenundersøgelse af nakken, som mange klienter ønsker.

Sådan kan du forebygge hovedpine

Det mest effektive, man kan gøre, når man vil forebygge spændingshovedpine, er at få en god balance i hverdagen. Sørger man for at få sin nattesøvn, spise når man er sulten og drikke nok i løbet af en dag, kan man langt hen ad vejen forebygge hovedpine. Det er også vigtigt at motionere, men her gælder det ikke, at jo hårdere og mere motion desto bedre, for meget hård træning kan faktisk give hovedpine.

Mange mennesker med hyppig hovedpine er bange for at dyrke motion i de perioder, hvor de ikke har hovedpine, fordi de frygter, at det vil føre til øget hovedpine.

Man kan sagtens dyrke motion – det vil ikke fremprovokere hovedpine. Man skal bare sørge for at lytte til sin krop og undgå at gå ud over kroppens grænser ved at dyrke for hård motion. Al fysisk aktivitet er gavnligt – man behøver for eksempel bare at gå nogle ture i naturen for at forebygge hovedpine. Forskning viser, at sunde og normalvægtige mennesker har mindst hovedpine.

Kilde: netdoktor.dk

Hovedpine kan desuden forebygges med regelmæssig professionel fysiurgisk massage

Saga Massage behandlinger lindrer og behandler din hovedpine effektivt

Fysiurgisk massage har en dokumenteret effekt for at løsne op i muskulaturen i nakken og i musklerne, der hæfter på kraniekanten, hvor spændinger typisk fører til spændingshovedpine.

Hos Saga Massage er billedet helt klart. De klienter, der får hovedpinemassage oplever allerede efter første behandling, at hovedpinen aftager i styrke og at massagen efter hver behandling tilsvarende øger intervallet mellem hovedpinen/migrænen. 

Hemmeligheden er først og fremmest den lange behandlingstid, hvor der arbejdes i dybden af ryg- og skuldermuskler. Kombineret med en teknik til at få løsnet de spændte hals- og nakkemuskler, der spiller en stor rolle, når vi taler om alle slags hovedpiner, hvor man er øm langs hele kraniekanten, op i hovedbunden, helt op i tindingerne og kæben. 

Jeg arbejder derfor intensivt med skuldre- og nakkemuskulaturen, men vil også arbejde på lænden og på muskulaturen tæt på halsen. Massagen vil blødgøre muskulaturen, så der igen kan skabes sund blodgennemstrømning op til muskulaturen i kraniekanten.

Du vil kunne mærke at der bliver taget fat, hvorefter spændingerne løsnes. Jeg bruger både fysiurgisk massage og triggerpunktsmassage til lindring af smerter. Al behandling foregår naturligvis i kommunikation med dig, så hårdhedsgraden af massagen bliver tilpasset dit behov.

Ved triggerpunktsmassage vil du oftest mærke, at det stråler op i nakken og op i hovedet. Når behandlingen er overstået, bør du kunne mærke en lethed og en forløsning af trykket fra skulder og nakke.

I Saga Massage behandlinger anvender jeg varmepuder, der sikrer en dejlig og hurtig opblødning af muskulaturen og samtidig virker smertelindrende på de ømme muskler. 

 

 

Godt at vide i forbindelse med din massage

Alle reagerer forskelligt på massage, og din reaktion afhænger også af hvor lang tid, hvorfor og hvor meget din hovedpine påvirker dig.

Du kan godt forvente en forbedring kort efter din behandling, og så en forværring af dine smerter dagen efter. Faktisk er det først på andendagen efter massagen, at den egentlige effekt kan mærkes. 

Det er vigtigt, at du drikker meget vand i disse dage. Det kan også være godt at bruge kuldeomslag i 10-15 min. på din nakke inden sengetid samme dag som din massage. Du kan for eksempel bruge en pose frosne ærter og svøbe posen ind i et viskestykke, og kulden gør at de yderste nerveeneder bedøves naturligt. Det kan lindre dagen derpå.

Husk at drikke væske både op til og efter din massage. Jeg fraråder at du tager smertestillende op til massagen, da det kan svække din føling med tryk og smerte og i yderste konsekvens kan du risikere at blive overbehandlet og dermed få forværret din situation.